A hasi zsír különböző típusai

Nem minden zsír egyenlő. A derék körüli túlzott faanyag úgy árt az egészségnek, ahogy a bőr alatti zsír – a közvetlenül a bőr alatt ülő puha domolykóréteg – nem. A hasi zsír (más néven zsigeri zsír) a hasüregben raktározódik, és megosztja a helyet olyan fontos szervekkel, mint a máj, a gyomor, a vesék és a belek.

A hasi zsír metabolikusan aktív, ami azt jelenti, hogy alapvetően egy önálló szerv – de nem olyan, amelyet szívesen adományozna.

Kiválóan képes kipumpálni a különféle gyulladást okozó anyagokat, megzavarja az étvágyat, súlyt, hangulatot és agyműködést szabályozó hormonokat, és átküldi a tetőn a stresszért felelős kortizolszintet. Nem meglepő tehát, hogy ez összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség , a szívbetegség és bizonyos ráktípusok fokozott kockázatával.

Eddig tragikus. Van azonban egy jó hír. Lehet, hogy a hasi zsír a testzsír legveszélyesebb típusa, de mivel mélyen a testedben van eltemetve, egyben a legkönnyebb megszabadulni tőle. Mielőtt azonban erről beszélnénk, érdemes azonosítani a hasi zsír okait. Végül is sokkal jobb, ha nem hízunk meg először.

A hasi zsír 4 tudományos oka

Mindannyian tudjuk, hogy túl sokat eszünk és túl keveset mozogunk, ez az alap, amelyre a flab épül. De a hasi zsír egyenletében többről van szó, mint „ kalóriák be és ki ”. Bizonyos stressztényezők például azt eredményezik, hogy nagyon kis erőfeszítéssel kimérjük az öv bevágásait. Íme, mire kell ügyelnie.

1. Transzzsírokat eszel

Ha az antioxidánsok a bélrendszer jótékony hatásai, a transzzsírok a szupergonoszok. Ezek az alattomos zsírok aktívan hozzájárulnak a derékvonal növekedéséhez – nem csak azáltal, hogy új zsírt adnak hozzá, hanem azáltal is, hogy a zsírt tested más területeiről a hasadba mozgatják. A Wake Forest Egyetemen végzett hatéves vizsgálat során a 8 százalékos transzzsírtartalmú diétát tartalmazó majmok 33 százalékkal több hasi zsírt kaptak, mint azok a majmok, amelyek 8 százalékos egyszeresen telítetlen zsírtartalmú diétát kaptak.

A British Dietetic Association szerint jelenleg nincs törvényi előírás az élelmiszergyártók számára a transzzsírok címkézésére, ezért ellenőriznie kell a hidrogénezett zsírok és hidrogénezett növényi olajok összetevőlistáját . A legnagyobb bűnösök? A csalónap kedvencei: sütemények, kekszek, fagylaltok, pattogatott kukorica, piték, sült ételek, gyorsételek és elvitelre készült ételek .

2. Komolyan stresszes vagy

Ha a kortizol szintje átmegy a tetőn , az inzulin felszabadulását idézi elő, és ez az a pont, ahol a dolgok balul sülnek el. Kezdetben a „harcolj vagy menekülj” válasz leállítja az emésztőrendszeredet, így képes leszel megbirkózni a „fenyegetéssel”, például egy nagyon éhes oroszlánnal, vagy ami valósághűbb, egy munkahelyi bemutatóval. A veszély elmúltával a szervezet igyekszik pótolni azt a több száz kalóriát , amit elégetett, és halálra küzdötte/izzadt a gondolattól, hogy a kollégái előtt beszél, és marhára éhes lesz.

Mivel a vércukorszintje most rendkívül alacsony (hála az inzulinnak), és a jutalmazási központjai villognak (a kortizolnak köszönhetően ), a gyümölcsös tál helyett inkább a kekszdobozt ülteti ki. Tovább rontja a helyzetet, hogy a kortizol elősegíti a miosztatin felszabadulását, egy olyan fehérjét, amely lebontja az izmokat .

3. Túl sok alkoholt iszol

Túl sok korsóval tényleg lehet sörhasat keresni ? Nos, igen. Miközben felfalja az italt, a szervezet az alkoholt acetáttá alakítja, amelyet a szervezet nem tud tárolni. Ez lesz az elsődleges energiaforrásod, és az emésztőrendszered körül kavargó fehérjék , szénhidrátok és zsírok alapértelmezés szerint zsírokká alakulnak.

Az italokból származó kalóriák feleslegének figyelembevétele (grammonként körülbelül hét) – a bélszaggató kebabbal, amit hazafelé veszel (a „részeg éhség” igazi, bevált dolog ), és hirtelen a felesleges zsírraktározást nézed. .

A mártáson eltöltött éjszaka nemcsak a kortizolszintet küldi át a tetőn, hanem lecsökkenti a tesztoszteronszintet is, ami azt jelenti, hogy nehezebb lesz sovány izmot építeni és zsírt égetni üzemanyagként.

4. Túl sok a rossz bélbaktérium

A bélben élő baktériumok többsége nagyon hasznos. Hormonokat termelnek, szabályozzák az immunrendszert, megemésztik az ételt, kivonják a tápanyagokat, szabályozzák a hangulatot, szabályozzák az étvágyat és még sok minden mást.

Jelenleg a jótékony baktériumok két csoportja dominál az emberi bélrendszerben, a bakteroidták és a firmicuták. Kutatások szerint azonban az elhízott emberekben a bakteroiditák száma csökken a sovány emberekhez képest .

Egy másik tanulmányban a tudósok 1300 ikerből vettek székletmintát, és azt találták, hogy minél kevésbé változatosak a bélbaktériumok, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy hasi zsírja van. Bővítse bélközösségét, hogy komoly faanyagot szabadítson fel.