Kellemetlen ajándék, szabadulj meg tőle januárban!

Minden évben kapunk egy kis extra kilót karácsonyra. Ki többet, ki kevesebbet. A jól megérdemelt pihenés, és a családi vacsorák után marad némi felesleg. De ne aggódj, ha időben változtatsz az ünnepi szokásaidon akkor megúszod a tartós súlygyarapodást.

Az energiaegyensúly elve szerint, ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyire a testünknek szüksége van, a felesleges energia tárolódik. Ez az energia a zsírszövetekbe kerül, és hosszabb idő alatt, folyamatosan magas kalóriabevitel mellett vezethet túlsúlyhoz vagy elhízáshoz (a túlsúly az egészséges testsúlyhoz képest mérsékelt súlyfelesleg, míg az elhízás egy súlyosabb, egészségkárosító mértékű testtömeget jelent).

Jó hír, hogy idő, amire a plusz kalóriák zsírrá alakulnak. Számos tényezőtől függ, például a genetikai hajlam, az életmód, az anyagcsere sebessége, az étrend összetétele és a fizikai aktivitás szintje. Gyakran szokták mondani, hogy a tartós testtömegváltozás hónapok, sőt évek alatt következik be, és nem csupán egy-két nap alatt.

A folyamat lassúsága részben abból is adódik, hogy a testnek időre van szüksége az új zsírsejtek létrehozásához, és azok tökéletes működéséhez. Az egészséges és kiegyensúlyozott életmód szem előtt tartása segíthet elkerülni a felesleges zsírlerakódást és az egészségproblémákat.

Kisebb adagok
A gyomor rugalmasságának kulcsfontosságú szerepe van a táplálkozásban. Az elfogyasztott ételmennyiség függvényében képes kitágulni és összeszűkülni. Kisebb adagokkal is telítődik, ami segíthet a kalóriabevitel csökkentésében. Próbálj meg kisebb adagokat enni, a nagyobb adagokat többszörre fogyaszd el.

Kevesebb cukor
A túlzott cukorbevitel komoly függőséget eredményezhet, minél több cukrot viszünk be annál több édességet és szénhidrátot kívánunk. Ennek hátterében az inzulin áll, amely a magas cukortartalmú ételek fogyasztására adott válaszként meginduló vércukorszint-ingadozásokat szabályozza. Ez a folyamat fáradtságot, ingerültséget és kajakóma-szerű állapotot eredményezhet.  Ha mégis ennél édességet, akkor alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket fogyassz. Például meggy, áfonya, alma, körte, narancs. Ezekben a gyümölcsökben található rostok és víz lassítják a szénhidrátok felszívódását.

Több fehérje
A tudományos kutatások szerint a fehérje hosszan tartó teltségérzetet biztosít. A fehérjedús ételek, mint a csirke, lazac vagy görög joghurt, segíthetnek fenntartani a teltségérzetet és optimalizálni a kalóriafelhasználást.

Új szokások
A régi hiedelem szerint körülbelül 21 napra van szükség ahhoz, hogy kialakuljon egy új szokás. Azonban a kutatások azt mutatják, hogy az időtartam egyénenként változhat, és általában hosszabb időt vesz igénybe (csatkakozz a 31 napos kihívásunkhoz a facebook csoportunkban).

Egy korábban végzett kutatás szerint az emberek átlagosan 66 napig tartott, hogy egy új szokást automatikusan végezzenek el anélkül, hogy különösebben erőfeszítést kellene tenniük. Az eredmények azt is kimutatták, hogy az időtartam jelentősen változott. A résztvevők közötti elég nagy eltérések voltak. Egyeseknek 18 míg volt akinek 254 nap kellett.

Az új szokások kialakítása egy folyamat, és egyeseknél rövidebb, míg másoknál hosszabb idő alatt zajlik le. A rendszeresség, kitartás és a célok egyértelmű meghatározása mind hozzájárulhatnak az új szokások sikeres kialakításához.

Összességében elmondható, hogy nem kell félni a karácsonyi szilveszteri plusz kilóktól, ha időben elkezdünk tenni ellenük. Új és egészséges szokásokkal, nagy valószínűséggel sikerül elkerülni a fölösleges kilókat. 

Ha szeretnéd szakember segítségét kérni, keresd fel valamelyik kollegánkat. Az alábbi linken kiválaszthatod az egyéniségednek megfelelő személyi edzőt, vagy jelentkezz csoportos óráinkra.