Kezdd el a változást még ma!

Az első edzés nem kell, hogy nehéz és bonyolult legyen, lényeg, hogy magabiztosan érezd magad, és a legtöbbet hozd ki az edzésidődből. Mindenkinek más az oka, amiért csatlakozik egy teremhez, de azoknak, akik épp most kezdik el az útjukat, lehet zavarba ejtő, hogy hogyan használják hatékonyan az eszközöket. Ezek a kezdő edzések ideálisak különböző célok eléréséhez, legyen szó súlyvesztésről vagy zsírégetésről, izomépítésről és erőnövelésről, vagy az állóképesség javításáról.
A legideálisabb, ha egy szakértő személyi edzővel tudod elkezdeni az edzést, használd ki ezt az időt velük. A terem személyzete nagyon segítőkész és barátságos, így megmutathatják, hogyan kell elvégezni az gyakorlatokat, és válaszolhatnak minden kérdésedre.

Kezdőként mennyi ideig kell végeznem az edzést?

Kezdd azzal, hogy kitűzöl egy célt, és folytatni fogod az edzésprogramot három hónapig. Egy hosszú távú mozgásprogram kialakítása mindig arról szól, hogy pozitív szokásokat alakíts ki, ami azt jelenti, hogy időt adsz az elmének és a testnek, hogy hozzászokjon valami újhoz.
Minden edzésnek 45 perc és egy óra között kell tartania, és mindig hagyj 48 órát az edzések közötti pihenésre és teljes felépülésre. A hétfő-szerda-péntek rutin jól működik a legtöbb ember számára.

Kezdőként mennyi súlyt kell emelnem?

A legjobb, amit tehetsz, az az, hogy a súlyok spektrumának alsó végén kezded, és fokozatosan emeled, amíg el nem éred a maximális limit 60-70%-át (a legtöbb súly, amit egy ismétlés során jó formában emelhetsz). Ezzel nagyjából meghatározhatod kb mekkora súllyal kezdj és lehetővé teszi, hogy hetente kicsit növelj rajta.

Mi a repetíció (rep) és a szett (set)?

Repetíció (rep): az egy ismétlés, hány alkalommal ismételed meg egy adott gyakorlatot. Szett (set): hány körből (sorozatból) áll a repetíció.
Tehát ha 10-szer emelsz egy padon, az egy “10 ismétlésből álló szett” lenne. Ha tartasz egy rövid szünetet, majd ugyanezt megismétled, akkor “két 10 ismétlésből álló szettet” fejeztél be.
Attól függően, mit szeretnél elérni, az ismétlések és szettek száma változhat. Több ismétlés kisebb súllyal javítja az állóképességedet, míg kevesebb ismétlés nagyobb súllyal növeli az izomtömegedet.
Amikor a szettekről van szó, az emberek általában háromtól ötig terveznek, attól függően, hányat tudsz végrehajtani anélkül, hogy a formádat veszélyeztetnéd.

Tippek minden edzéshez:

Lassan csináld – koncentrálj a technikádra Pihenj 60-90 másodpercet minden szett között Maradj mozgásban, amikor pihensz – egy könnyű sétával a terem körül melegen tartod az izmaidat és fent tartod a pulzusodat Ideális esetben az edzést a felsorolt sorrendben hajtsd végre, de ha az eszközök elfoglaltak, változtasd meg a sorrendet a kényelem érdekében.