Strandszezon reális célokkal

A nyári strand szezon közeledtével sokakban felmerül a vágy, hogy formába hozzák magukat és jól mutassanak a fürdőruhájukban. Érthető célkitűzés, de fontos megérteni, hogy az egészség sokkal többről szól, mint csak a külső megjelenés. Az ideálizált, magazinokban túlértékelt testkép elérése sokszor irreális cél lehet egy átlagember számára, ami csalódást és akár egészségkárosodást is okozhat. A médiában gyakran sugallt “tökéletes test” elérése sokkal bonyolultabb, mint ahogy azt sokan gondolnák.


A testzsír szintjének megfelelő szinten tartása fontos a hormonális egyensúly fenntartásában is. A zsírsejtek fontosak lehetnek bizonyos hormonok termelésében és szabályozásában, amelyek kulcsszerepet játszanak az anyagcsere és az érzelmi állapot szabályozásában. Emellett a megfelelő testzsír szintje szerepet játszhat az immunrendszer megfelelő működésében is. Ha nem vagy profi sportoló értelmetlen drasztikusan lecsökkenteni a testzsírt. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak esetében az ideális testzsír szintje körülbelül 10-20%, míg a nők esetében ez a szám általában 20-30% között mozog. Az ideális testzsír szintje azonban egyénenként eltérő lehet, és számos tényezőtől függ.


A profi testépítők számára a csúcsforma elérése és fenntartása mind fizikailag, mind mentálisan rendkívül megterhelő. A versenyre való felkészülés során a testépítőknek szigorú étrendet kell követniük. Emellett rendkívül intenzív edzésprogramokat is követnek, melyek magukban foglalják a nagy súlyokkal végzett edzéseket, a kardioedzéseket és a speciális izomépítő gyakorlatokat. Az extrém csúcsforma kialakítása általában rövid távú, a verseny előtti időszakra korlátozódik. A verseny után a testépítők gyakran visszatérnek egy kiegyensúlyozottabb étrendhez és edzésprogramhoz, hogy megőrizzék az általános egészségüket és jólétüket. A versenyformát sokszor nehéz fenntartani hosszú távon, ezért a verseny után a testépítők gyakran változtatnak a céljaikon és prioritásaikon.

Láthatjuk, hogy a magazinok címlapjain idealizált csúcsforma egy hosszú folyamat végén lévő pillanatnyi állapota, ami hosszú távon nem fenttartható és egészségkárosító is lehet. Átlagemberként nincs lehetőségünk alárendelni mindent testünk átalakítása érdekében, de vehetünk át bizonyos dolgokat, szokásokat a profi sportolóktól. Ezek és a személyi edzők tanácsai hozzásegítenek az optimális és reális állapot eléréséhez és fenntartásához.

A legjobb, ha szakember segítségével felmérjük jelenlegi állípotunkat, majd egy reális célt tűzünk ki. Egy jelentős túlsúllyal rendelkező, ülő munkát végző embernek irreális cél 2 hónap alatt lefogyni. De számára már reális cél lehet a heti 3 edzés beiktatása és fokozatosan átalakítani energiaigényének megfelelő táplálkozást. Ha további javulást szeretnél elérni, olyan edzésekre lesz szükség, melyek kombinálják a kardio- és erősítőgyakorlatokat. A kardioedzések segítenek a zsírégetésben és az állóképesség javításában, míg az erősítő gyakorlatok növelik az izomtömeget és felgyorsítják az anyagcserét.

Mindig legyél türelmes és kitartó az életmódváltás során, hiszen az egészséges változások időt vesznek igénybe. Egy tapasztalt szakember, mint például egy személyi edző, segíthet abban, hogy az edzéstervet személyre szabottan kialakítsd az optimális eredmények eléréséhez. Ne feledd, hogy mindenki egyedi, így az edzésterv és az étrend is személyre szabott legyen. A rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés segítségével elérheted a kitűzött célokat, és új, egészségesebb életmódot alakíthatsz ki magadnak és a végén elérd az áhított “beach body-t”.